Culoarea – cel mai la moda element de decor

Culoarea este cel mai puternic si, in acelasi timp, cel mai puternic element de decorare a casei. Parintii sau bunicii nostri considerau ca o casa trebuie vopsita cam o data la 10 ani. Dar tendintele actuale considera culoarea un element decorativ atat de important, incat el poate fi redefinit anual dupa tendintele modei.

Arta culorii

Folosirea culorii pentru decorarea diverselor spatii a devenit o adevarata arta, un mod inovativ de a crea efecte puternice asupra perceptiei arhitecturii unei incaperi si, in aelasi timp, asupra propriei stari de spirit. Nu v-ati intrebat niciodata de ce unele case par mai prietenoase decat altele? Putem reinventa interiorul unei case si sa-i oferim un aspect inedit folosind adecvat culoarea nu doar pentru pereti, ci si pentru podea, mobila sau accesorii.
Puterea culorii poate asigura continuitate si armonie in intreaga casa. Ne poate ajuta sa cream iluzii, sa evidentiem anumite caracteristici ale unei incaperi sau sa le camuflam pe altele. Putem chiar schimba perceptia asupra formei sau spatiului folosind culoarea potrivita.

Variante coloristice

Verdele, albastrul, lila, culorile reci deci, sunt recunoscute pentru efectul lor de “impingere” a peretilor, facand camera sa para mai spatioasa. Efectele lor sunt potentate in incaperile cu lumina naturala, pentru ca ele preiau din puterea acestei lumini.
Rosul, mustar, oranjul, culorile calde in speta, au un efect opus: ele micsoreaza dimensiunea camerei, si se folosesc in incaperile mai intunecate datoria efectului lor de iluminare a spatiului.

Daca optam pentru solutia clasica a peretilor albi, atunci podelele trebuie sa fie, in mod obligatoriu, de o nuanta inchisa la culoare. Prin degajarea vizuala a spatiului superior, incaperea va parea mai inalta.

O culoare lucioasa reflecta lumina mai bine decat una mata. Iar incaperea va parea mai larga si mai luminoasa. Atentie insa, folositi acest efect doar pe un singur perete, cel mai indicat fiind cel opus ferestrei, pe care lumina naturala se reflecta pe tot parcursul zilei.

Culoarea anului

Update: Albastrul clasic, o nuanta care aminteste cerul in amurg este culoare anului 2020 aleasa de celebrul insititut Pantone. Astfel, asa cum am fost obisnuiti in ultimii ani, fiecare sezon va iesi in evidenta printr-o anumita paleta cromatica, insa, indiferent de anotimp vor fi la moda in 2020 culorile inspirate de ocean: albastruverde marinbejneonturcoaz si alb nisipos. Daca primavara si toamna, designerii se vor lasa dusi de valul culorilor luminoase si calde, o data cu venirea sezonului rece acestia vor combina in mod sigur verdele marin cu nuantele de albastru in toata splendoarea lor.

Update: Living Coral, sau corai cu irizatii aurii este culoarea anului 2019. Living Coral simbolizeaza nevoia de optimism, pasiunile care aduc bucurie si dorinta de exprimare jucausa, spun reprezentantii institutului si o descriu drept una care ,,anima si este plina de viata, cu irizatii aurii care energizeaza si atenueaza usor”.

Update: Culoarea anului 2018 aleasă de prestigiosul institut Pantone este violet-aprins, sau ultra-violet, o culoare saturată şi intensă, asociată cu roialitatea şi globurile de cristal. „Violetul este o culoare complexă. Trăim vremuri complexe, iar vremurile complexe cer culori complexe“, a declarat directorul executiv al institutului, Lee Eiseman, potrivit fastcodesign.com.

Pantone determină culoarea anului, din anul 2000, prin studierea tendinţelor modei şi prin studierea produselor deja existente, precum şi a celor care urmează să fie lansate. Predicţiile oferite de institut influenţează şi retailerii mondiali, precum şi designerii, care se adaptează standardelor.

Asa cum am mai spus aici, nuanta de verde numita greenery a fost desemnata, de catre Institutul Pantone “culoarea anului 2017”. O nuanta puternica care vorbeste despre necesitatea noastra de a explora, de a experimenta si de a ne reinventa. O culoare pe care ei ne sugereaza sa o combinam cu nuante de la gri antracit la mov, caramiziu si verde neon.

De la concept la implementare, de la consultanta pana la curatenia inainte de predarea lucrarii, noi ne ocupam de tot. Pentru Inova Design, nu exista proiect “prea mic” pentru ca tratam fiecare spatiu ca si cum ar fi al nostru. Va gestionam bugetul astfel incat sa va incadrati in el, pentru ca avem furnizori pentru orice aveti nevoie si lucram  indiferent de stadiul in care se afla proiectul. Vedeti aici cateva dintre proiectele noastre finalizate.

Author: Inova

Share This Post On